10 Makanan Yang Dapat Membantu Meningkatkan Penglihatan Anda


Kita sering percaya bahawa penglihatan yang rabun adalah akibat umur atau ketegangan mata yang tidak dapat dielakkan. Akan tetapi, dengan mengamalkan gaya hidup sihat dapat mengurangkan risiko masalah kesihatan mata anda dengan sangat ketara.

Kajian Penyakit Mata Berkaitan Umur (AREDS), yang diterbitkan pada tahun 2001, mendapati bahawa nutrien tertentu - zink, tembaga, vitamin C, vitamin E, dan beta karoten - dapat mengurangkan risiko penurunan kesihatan mata yang berkaitan dengan usia sebanyak 25 peratus.

Kajian ini dikemas kini pada tahun 2013 untuk menguji versi formula asal yang berbeza. Variasinya merangkumi asid lemak omega-3, zeaxanthin, lutein, dan beta karoten; kajian mendapati bahawa kombinasi tertentu mungkin berfungsi lebih baik daripada yang lain.

Kajian lanjut bersetuju bahawa asid lemak omega-3 (termasuk DHA), copper, lutein, dan zeaxanthin sangat penting untuk kesihatan mata.

Dalam artikel ini, kita akan melihat 10 bukti makanan yang kaya dengan nutrien untuk meningkatkan kesihatan mata.

Ikan

Kebanyakan ikan merupakan sumber yang kaya dengan asid lemak omega-3. Ikan berminyak adalah ikan yang mempunyai minyak di usus dan tisu badannya, yang bila dimakan ianya akan memberikan minyak ikan yang kaya dengan omega-3 yang lebih tinggi.

Beberapa kajian mendapati bahawa minyak ikan juga dapat memulihkan mata kering, termasuk mata kering yang disebabkan oleh menghabiskan terlalu banyak masa di komputer.

Kekacang

Kacang juga kaya dengan asid lemak omega-3. Kacang mengandungi vitamin E yang tinggi, yang dapat melindungi mata dari kerosakan yang berkaitan dengan usia.

Biji-bijian

Seperti kacang, bijian mengandungi omega-3 yang tinggi dan merupakan sumber vitamin E yang kaya. Biji-bijian yang kaya dengan omega-3 adalah seperti chia seeds, flax seeds, dan hemp seeds.

Buah-buahan Citrus

Buah sitrus kaya dengan vitamin C. Sama seperti vitamin E, vitamin C adalah antioksidan yang disarankan oleh AOA untuk melawan kerosakan mata yang berkaitan dengan usia.

Sayuran Hijau

Sayuran hijau kaya dengan lutein dan zeaxanthin dan juga sumber vitamin C yang menyegarkan mata. Antaranya ialah bayam, dan kangkung.

Lobak

Lobak kaya dengan Vitamin A dan beta karotena. Beta karotena memberikan warna oren kepada lobak.

Vitamin A memainkan peranan penting dalam penglihatan. Ia adalah komponen protein yang disebut rhodopsin, yang membantu retina menyerap cahaya.

Ubi Keledek

Seperti lobak, ubi keledek juga kaya dengan beta karoten. Ianya juga merupakan sumber vitamin E antioksidan yang baik.

Daging

Daging kaya dengan zink, yang dikaitkan dengan kesihatan mata jangka panjang yang lebih baik. Zink dapat membantu melambatkan kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia.

Mata sendiri mengandungi kadar zink yang tinggi, terutama di retina, dan tisu vaskular yang mengelilingi retina. 

Daging seperti dada ayam juga mengandungi zink, tetapi pada tahap yang lebih rendah daripada daging lembu.

Telur

Telur adalah sumber lutein dan zeaxanthin yang sangat baik, yang dapat mengurangkan risiko kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia. Telur juga merupakan sumber vitamin C dan E yang baik, dan zink.

Air

Tidak mengejutkan bahawa cecair penting untuk kehidupan, juga penting untuk kesihatan mata. Minum banyak air dapat mencegah dehidrasi, yang dapat mengurangkan gejala mata kering.