5 Andaian Negatif Sering Ditujukan Terhadap Wanita Berkerjaya

andaian negatif wanita berkerjaya

Zaman sekarang wanita tidak lagi dipandang sebelah mata dan mempunyai hak yang sama seperti lelaki. 

Namun, masih ada sebilangan orang yang memandang wanita karier dengan stereotaip negatif tetapi itu tidak selalu berlaku.

Dapur Tak Berasap

Istilah wanita berkerjaya sering digambarkan sebagai wanita yang sangat mementingkan pekerjaan dan tidak mahu menyentuh dapur. Jadi orang secara automatik menganggap wanita kerjaya malas untuk pergi ke dapur. 

Rumah Tidak Terurus

Masih banyak orang yang berpendapat bahawa wanita berkerjaya yang hidupnya hanya dipenuhi dengan pekerjaan, membawa kepada anggapan bahawa mereka tidak dapat mengurus rumah dengan betul atau tempat tinggal yang tidak kemas.

Tidak Pandai Mengurus Anak

Anggapan negatif lain yang sering ditujukan kepada wanita karier adalah mereka tidak pandai menjaga anak-anak.

Memang benar bahawa wanita kerjaya pada umumnya sibuk dan berjaya dalam karier mereka, tetapi itu tidak bermakna mereka menjadi buruk dalam mengurus anak-anak dan keluarga. 

Semuanya memerlukan masa untuk belajar, begitu juga wanita karier yang perlahan-lahan belajar menjadi ibu yang baik.

Ego dan Menguasai Hubungan

Kemudian ada yang berpendapat bahawa wanita yang berjaya dalam hidup mereka mementingkan diri sendiri dan menguasai  hubungan. 

Pada hakikatnya sebaliknya berlaku, kerana wanita yang berkarier ini mempunyai sifat berdikari, mereka tahu bagaimana menjaga hubungan agar tetap seimbang dan tidak saling menguasai.

Tidak Mementingkan Persekitaran dan Orang Sekeliling

Kerana kehidupan yang sibuk dan kerjaya yang cemerlang, wanita berkerjaya tidak mempunyai banyak masa untuk berinteraksi dengan orang dan persekitaran dan ini membuat orang berfikir bahawa wanita kerjaya tidak peduli. Walaupun mereka mempunyai masa lapang, mereka ingin bersosial dengan persekitaran mereka.

Sekiranya kita ingin menilai seseorang, lebih baik kita mengenali dia dengan lebih dekat agar tidak salah faham, seperti anggapan negatif di atas yang sering ditujukan kepada wanita kerjaya.