Berkhatan Bagi Kanak-Kanak Lelaki, Usia Yang Sesuai Untuk Dikhatankan.


Berkhatan atau bersunat bermaksud pemotongan qulfah atau prepuce, iaitu kulit yang menutupi kepala zakar lelaki. Ia merupakan salah satu daripada prosedur pembedahan paling tua di dunia, juga paling mudah dan paling kerap dilakukan.

Apakah manfaat dari segi kesihatan bagi kanak-kanak yang berkhatan?

Kajian-kajian saintifik yang dijalankan membuktikan amalan berkhatan ini membawa banyak faedah kesihatan, termasuk risiko yang lebih rendah untuk kanser zakar, jangkitan HIV dan HPV, dan juga jangkitan kuman saluran kencing.

Namun begitu, tidak semua pakar luar negara bersetuju yang faedah-faedah berkhatan ini melebihi risikonya, jadi bukan semua kanak-kanak lelaki menjalani prosedur ini.

Berapakah usia kanak-kanak lelaki di Malaysia biasanya dikhatankan?

Di Malaysia, kanak-kanak lelaki biasanya dikhatankan pada usia antara lima hingga 12 tahun. Namun ramai ibu bapa pada hari ini terutamanya pasangan muda, memilih untuk mengkhatankan anak mereka ketika masih bayi lagi.

Mengkhatankan anak lelaki ketika masih bayi kemungkinan besar tidak memudaratkan. Ia juga tidak memberi perbezaan pada proses tumbesaran berbanding kanak-kanak yang dikhatan kemudiannya.

Malah, proses pemulihan luka adalah lebih cepat semasa bayi kerana ketika bayi sedang menjalani proses tumbesaran yang paling aktif. Keadaan fizikal bayi yang ketika itu tidak banyak bergerak juga akan memudahkan penjagaan.

Bagaimanakah khatan dilakukan?

Pada zaman dahulu, proses berkhatan dilakukan oleh Tok Mudim, menggunakan kaedah pemotongan menggunakan pisau. Tetapi ketika ini, prosedur berkhatan dilakukan di klinik dan hospital oleh doktor dan pengamal perubatan yang terlatih.

Kaedah yang digunakan juga kini berbeza daripada dahulu, dan pastinya lebih selamat. Ibu bapa pada hari ini mempunyai lebih banyak pilihan, bergantung kepada keselesaan masing-masing.

Di antara kaedah-kaedah berkhatan yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan termasuk:

Dorsal slit
Plastibel
Clamping

Doktor anda boleh memberi nasihat mengenai kaedah yang paling sesuai untuk anak anda.

Pada zaman dahulu juga, kanak-kanak yang akan dikhatankan akan dimandikan dengan air sejuk atau berendam dalam sungai. Ini dipercayai dapat memberi rasa kebas semasa dikhatankan.

Namun amalan ini sebenarnya adalah tradisi masyarakat Melayu, dan ianya tidak memberi kesan terhadap proses berkhatan.

Pada hari ini, kanak-kanak yang akan dikhatankan akan diberi suntikan bius, biasanya bius setempat sahaja. Namun bagi kanak-kanak yang mungkin mempunyai masalah tertentu, ibu bapa boleh meminta anak mereka diberi bius umum untuk dikhatankan.

Mintalah pendapat doktor atau pakar kanak-kanak dalam perkara ini.