Cara Mudah Mengatasi Stress di Tempat Kerja Pada Tahun 2020


Banyak kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa stress yang berlebihan dapat menyebabkan gejala sakit fizikal seperti sakit kepala, sakit perut, tekanan darah meningkat, sakit dada, dan masalah tidur. Walaupun tekanan di tempat kerja adalah perkara biasa, mencari pekerjaan dengan stress rendah adalah sangat sukar. Pendekatan yang lebih realistik adalah menggunakan strategi yang dapat mengatasi stress yang berkesan untuk mengurangkan tekanan pada pekerjaan anda sekarang. Berikut adalah beberapa cara pengurusan stress yang boleh anda cuba sekiranya anda sukar mengatasi tekanan kerja.

Mulakan Hari Anda Dengan Betul dan Teratur

Selepas menghantar anak anak ke sekolah, mengelak kesesakan jalan raya, tak sempat nak sarapan, terkejar kejar dengan masa, ramai orang tiba di tempat kerja dengan keadaan yang tertekan. Ini menjadikan mereka lebih senang untuk 'meletup' bila di tempat kerja. Apabila anda memulakan pagi anda dengan perancangan, pemakanan yang baik, dan sikap positif, anda mungkin mendapati bahawa tekanan pekerjaan anda semakin rendah.

Tahu Apa yang Perlu Dibuat

Sekiranya anda mendapati diri anda tidak mengetahui sama ada apa yang anda lakukan sudah mencukupi, mungkin anda perlu bercakap dengan penyelia anda. Anda boleh meluangkan masa untuk tahu apa yang perlu dibuat seterusnya dan membincangkan strategi untuk menanganinya. Ini dapat menghilangkan tekanan bukan hanya untuk anda, tetapi penyelia anda juga.

Jauhkan Diri Dari Konflik

Konflik antara rakan sekerja mungkin agak sukar untuk dihadapi, jadi adalah baik untuk mengelakkan konflik di tempat kerja seboleh mungkin. Kalau boleh, cuba elakkan orang yang sukar untuk bekerjasama dengan orang lain. Dan sekiranya anda terperangkap dalam konflik, pastikan anda tahu cara menanganinya dengan betul.

Elakkan Kerja Secara Multitasking

Multitasking pernah digembar-gemborkan sebagai cara yang terbaik untuk memaksimumkan masa dan menyelesaikan lebih banyak perkara dalam sehari. Namun, mereka akhirnya sedar bahawa jika mereka mempunyai telefon ke telinga mereka dan membuat kira kira pada masa yang sama, kelajuan, ketepatan mereka terjejas, dan kewarasan mereka sering menderita. Daripada melakukan multitasking untuk kerja yang banyak, cubalah strategi kognitif lain seperti merancangnya lebih awal sebelum memulakan kerja anda.

Dengar Muzik Dalam Perjalanan Balik Rumah

Mendengarkan muzik memberikan banyak faedah dan boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk menghilangkan stress sebelum, semasa, dan selepas bekerja. Memainkan lagu yang menggembirakan semasa membuat sarapan pagi dapat membantu anda memulakan hari dengan merasa lebih bersedia untuk berinteraksi dengan orang-orang dalam hidup anda. Begitu juga bila memerangi stress sepanjang hari dengan mendengar muzik kegemaran anda ketika memandu pulang ke rumah dapat membantu anda mereda dan merasa kurang tertekan ketika anda sampai di rumah.