Jika Ada Kawan Yang Sering Lakukan Ini, Dia Seorang Yang Kritis

orang yang kritis, orang yang kreatif

Kemampuan berfikir secara kritis sangat diperlukan dalam kehidupan seharian. Ini dapat membantu anda agar tidak mudah tertipu dengan berita palsu dan mudah tersasar. Tetapi untuk menyedari itu tidak mudah.

Sekiranya anda ingin memiliki kemampuan ini, terdapat beberapa cara yang cukup mudah untuk melakukannya. Yang harus menjadi penanda aras hanyalah ketekalan dalam melakukannya. 

Untuk lebih jelas, mari kita lihat contoh amalan yang sering dilakukan oleh mereka yang mempunyai fikiran kritis.

Banyak Membaca Buku
Semua orang akan bersetuju bahawa buku adalah sumber pengetahuan. Begitu juga dengan ilmu pemikiran kritis, anda boleh mendapatkannya jika anda sering membaca buku. Cuba baca buku terutamanya yang mempunyai tema falsafah.

Selalu terbiasa melihat masalah menggunakan perspektif dua sisi 

Selalu Melihat Masalah Dengan Perspektif Dua Sisi
Dalam menjalani kehidupan ini, anda akan melalui pelbagai jenis pengalaman hidup. Dengan adanya pengalaman ini, anda boleh meletakkan diri anda agar dapat bertindak balas terhadap ujian hidup yang mendatang dengan baik. Salah satu cara adalah melihatnya menggunakan perspektif dua sisi.

Percayalah bahawa di dunia ini sebenarnya betul dan salah bergantung pada tempat anda melihatnya. Oleh itu, melihat masalah dari pelbagai sudut pandangan akan meningkatkan kemampuan berfikir kritis yang ada di dalam diri anda.

Tidak Mudah Percaya Dengan Perkara Yang Belum Terbukti 
Boleh dikatakan bahawa skeptikal dan kritikal adalah satu pakej. Pemikiran skeptikal dapat ditafsirkan sebagai sikap tidak percaya terhadap semua perkara yang belum terbukti dengan betul. Ia pasti akan sangat bermanfaat bagi anda sepanjang hari anda.

Anda pasti tidak akan mudah tertipu oleh orang lain berkaitan berita palsu yang mudah tersebar. Ini juga akan menunjukkan sikap kritis dalam menjalani kehidupan. Oleh itu, mulai sekarang, cuba jangan mudah mempercayai sesuatu yang tidak pasti.
 
Tidak Mudah Kagum Terhadap Sesuatu Yang Baru
Perkara baru muncul dalam hidup itu sesuatu yang biasa. Kadang perkara baru ini mampu untuk memupuk rasa kagum dalam diri. Namun mesti diingatkan jika ia dilakukan secara berlebihan perasaan kagum itu suatu yang tidak baik. 

Cubalah untuk hilangkan rasa kagum terhadap sesuatu yang baru untuk kebaikan anda sendiri. Disamping itu, ini juga akan membantu anda mengembangkan sikap kritis dalam diri. Anda tidak akan mudah dimanipulasi oleh perkara baru.

Suka Berbincang Dengan Orang Lain
Sifat manusia adalah makhluk sosial yang dituntut untuk berinteraksi antara satu sama lain. Berbincang adalah salah satu cara untuk berinteraksi yang senang dilakukan dan cukup menyeronokkan.

Ini juga akan memupuk pemikiran baru dalam diri anda. Dengan ini, anda pasti akan berfikiran terbuka kerana terdapat banyak fikiran yang membantu anda melihat masalah. Sikap kritis juga akan muncul dari dalam diri.