Jika dibuat Perbandingan, Rambut Pendek Memberikan Banyak Kelebihan.


Rambut pendek merupakan gaya pilihan ramai lelaki masa kini. Bukan sekadar perempuan, rambut juga merupakan mahkota bagi seorang lelaki. Bahkan bagi seorang lelaki, memiliki rambut yang cantik dan kemas adalah penting kerana ia merupakan aset kepada penampilan mereka.

D kepada empunya badan. Apakah kelebihan tersebut? Jom ikuti artikel ini sehingga akhir.

Kelebihan rambut pendek:

1. Mudah diuruskan

Ini mungkin adalah perkara yang paling menguntungkan bagi seorang lelaki. Rambut pendek tentunya jauh lebih mudah diuruskan berbanding rambut panjang.

Bagi lelaki yang sedikit malas, rambut pendek adalah pilihan yang terbaik. Jika terbangun lewat daripada tidur, contohnya, anda tidak perlu mengambil masa yang lama untuk mendandan rambut. Cukup sekadar basuh rambut menggunakan air atau syampu dan letakkan minyak atau gel rambut. Kemudian, gayakan dengan tangan atau sikat.

Sebaliknya bagi mereka yang berambut panjang, masa yang lama diperlukan untuk membasuh, mengeringkan serta mengayakannya.

2. Menjimatkan duit

Kos penjagaan rambut pendek jauh lebih rendah berbanding rambut panjang. Anda tidak perlu mendapatkan rawatan salon berkala yang tentunya memakan jumlah wang yang besar. Cukup sekadar syampu dan gel serta minyak rambut, anda sudah boleh mendapatkan gaya rambut pilihan anda.

3. Nampak kemas dan rapi

Lelaki rambut pendek nampak lebih kemas dan teratur, berbanding rambut panjang yang kelihatan serabut jika tidak diuruskan dengan betul. Ia juga memberikan imej pembersih oleh tuan badan.

4. Sesuai dengan lelaki

Jika anda mempunyai bentuk muka yang cantik, gaya rambut ini mampu menyerlahkan lagi muka anda. Ia juga menampakkan imej seorang lelaki yang seksi, maskulin dan profesional.

5. Mudah melakukan aktiviti luar dan sukan

Tidak banyak atlet yang memilih untuk mengenakan gaya rambut panjang. Jika ada pun, ia harus diikat. Keadaan ini tentu mengganggu keselesaan untuk melakukan aktiviti luar dan sukan dengan bebas.

6. Cuaca panas bukan lagi satu masalah

Kulit kepala tidak panas dan berpeluh teruk dengan rambut yang pendek. Anda tidak lagi perlu risau rambut anda akan basah berpeluh apabila matahari sedang tegak di atas kepala.