Lelaki Banyak Menggunakan Otak Kiri, Wanita Pula Menggunakan Kedua-Dua Otak Kanan Dan Kiri.


Lelaki banyak menggunakan otak kiri (berfikir secara saintifik dan logik). Wanita pula menggunakan kedua-dua otak kanan dan kiri (boleh mengendalikan beberapa perkara dalam satu masa)

Sudut pandangan Lelaki ialah 90 (boleh focus pada sesuatu benda dengan baik). Sudut pandangan Wanita ialah 120 (cepat perasan kalau ade orang pandang)

Lelaki lebih sesuai memandu pada waktu malam. (Jarak penglihatan yang jauh). Wanita sesuai memandu pada waktu siang (Sudut pandangan yang luas-lebih peka)

Kulit Lelaki lebih tebal daripada Wanita (sebab tu kulit wanita lebih cepat berkedut dan memerlukan penjagaan rapi)

Lelaki boleh mengeluarkan 40 patah perkataan dalam masa 1 minit ketika bercakap. Manakala Wanita pula boleh mengeluarkan 100 patah perkataan dalam masa 1 minit ketika bercakap.

Kuota untuk bercakap bagi seorang Lelaki ialah 7,000 perkataan sehari (kurang bercakap pada waktu malam - kuota dah habis). Kuota bercakap bagi seorang Wanita untuk sehari pula ialah 20,000-25,000 patah perkataan!

Ketika tidur, 70 aktiviti otak seorang Lelaki akan berhenti berehat. Manakala 90 aktiviti otak Wanita masih bekerja ketika tidur. Hikmahnya, wanita lebih peka walaupun semasa tidur, dan mereka boleh mengesan kalau bayinya menangis & etc.

Seorang nenek boleh membezakan cucu kembar seirasnya, tetapi seorang atuk tidak dapat mengesan perbezaan mereka sama sekali!.

Umur yang sesuai untuk bercinta bagi seorang Lelaki ialah 25 tahun dan bagi Wanita pula ialah 21 tahun (Emosi dah stabil pada tahap-tahap ini).

Lelaki yang cemerlang ialah lelaki yang memasukkan ciri-ciri wanita dalam dirinya bukanlah jadi lelaki lembut, tapi sifat-sifat positif wanita. Rajin, bersungguh-sungguh, pemalu dan sebagainya.

Kita tengok Rasulullah kita, Nabi Muhammad s.a.w. Sifatnya lebih pemalu daripada anak dara.

Begitu juga dengan Wanita, untuk cemerlang, kita harus memasukkan sifat-sifat lelaki dalam diri kita. Berani ke hadapan, lantang mengeluarkan hujah-hujah dan pendapat bernas, berfikir secara logik dan kreatif,dan sebagainya

Lelaki dilahirkan sebagai khalifah di muka bumi manakala perempuan sebagai penyokong khalifah di muka bumi ini

Persamaan yang paling ketara antara lelaki dan perempuan adalah :-

Tiada lelaki tiadalah perempuan dan juga sebaliknya.