Mengapa Berbadan Kurus Tidak Bermaksud Anda Sihat dan Boleh Makan Apa Sahaja


Berat badan berlebihan tidak baik untuk kesihatan anda. Tambahan berat, terutama dalam bentuk lemak, boleh menyebabkan penyakit jantung, diabetes dan tekanan darah tinggi.

Tetapi kajian baru mendapati bahawa berbadan kurus juga tidak membuatkan anda jauh dari bahaya. Dalam satu analisis genetik yang melibatkan lebih daripada 75,000 orang, kumpulan saintis antarabangsa yang diketuai oleh Ruth Loos di Majlis Penyelidikan Perubatan, UK mendapati bahawa orang kurus dengan genetik tertentu berisiko lebih tinggi menghidap diabetes jenis 2 dan penyakit jantung walaupun lemak badan mereka rendah.

Banyak bukti menunjukkan bahawa lemak yang tersimpan di bawah kulit tidak menyumbang kepada perkembangan gangguan metabolik seperti diabetes atau masalah jantung. Tetapi lemak yang terkumpul di dalam tisu dan organ yang lebih dalam, dalam otot atau yang terkumpul di organ seperti hati, boleh menyebabkan anda berisiko lebih besar terkena penyakit ini. Dan itu juga boleh berlaku pada orang kurus: mereka mungkin tidak mempunyai banyak lemak di bawah kulit, tetapi mungkin mempunyai lemak viseral di dalam badan mereka.

Apa yang menjadi pengawal di mana lemak anda tersimpan? Ianya semua di luar kawalan anda, kata Loos. Ianya semuanya berdasarkan pada genetik dan jantina. Wanita cenderung menyimpan lemak di bawah kulit, sementara lelaki lebih cenderung menyimpannya dalam tisu. Bagi faktor genetik, dalam kajian ini, para penyelidik mengenal pasti satu varian dari lebih daripada 2.5 juta calon yang berkaitan dengan lemak badan. Varian genetik ini sepertinya membuatkan badan menyimpan lemak viseral berbanding lemak subkutan. "Kami fikir gen yang kami temui ini menyebabkan ralat sehingga lebih sukar bagi orang-orang ini untuk menyimpan lemak di bawah kulit," katanya. "Jadi lemak akan disimpan di tempat lain, di sekitar organ dan otot di mana ia mengganggu fungsi normal organ ini."

Yang mengejutkan para saintis adalah kekuatan kelainan genetik ini pada faktor metabolik seperti kadar kolesterol dan trigliserida dan ketahanan insulin. Walaupun orang dengan lemak badan rendah tetapi memiliki gen versi ini, secara konsisten mempunyai tahap kolesterol darah yang lebih tinggi dan lebih cenderung menunjukkan ketahanan terhadap pemprosesan insulin, salah satu tanda pertama diabetes. Sebilangan besar individu menunjukkan indeks jisim badan normal atau bacaan BMI, yang menilai berat badan tetapi tidak mengambil kira peratusan lemak badan.

Penemuan ini menekankan pentingnya memperbaiki pemahaman kita mengenai hubungan antara berat badan, lemak badan dan penyakit, kata Loos. Banyak orang yang kelihatan kurus mungkin menganggap mereka sihat dan tidak mungkin menjalani ujian darah secara berkala untuk memeriksa kadar kolesterol dan glukosa darah mereka. Itu boleh menyebabkan mereka berisiko lebih tinggi terkena serangan jantung atau menderita kerosakan tisu dan organ akibat diabetes kerana mereka tidak pernah tahu mereka berisiko. Melakukan pemeriksaan berkala, tanpa mengira berat badan anda, katanya, dapat membantu lebih banyak orang untuk tetap sihat dan mengelakkan diabetes dan masalah jantung.