Mula Keguguran Rambut Di Usia Muda? Mungkin Ini Penyebabnya


Adalah normal untuk rambut gugur setiap hari. Sekiranya rambut gugur dalam jumlah yang lebih ketara daripada biasa, ia boleh menyebabkan kesusahan dan kebimbangan. Dalam artikel ini, kami menceritakan penyebab utama keguguran rambut, rawatan yang ada, dan petua penjagaan dari rumah untuk mencegah keguguran lebih lanjut.

Penyebab Keguguran Rambut

Androgenetic Alopecia

Androgenetic alopecia adalah istilah lain untuk kebotakan lelaki atau wanita. Ini adalah penyebab keguguran rambut yang sangat biasa. Kebotakan lelaki dan wanita adalah genetik. Lelaki cenderung kehilangan rambut dari pelipis dan atas kepala (crown). Untuk wanita, rambut biasanya menjadi lebih nipis di seluruh kepala.

Androgenetic alopecia lebih cenderung berlaku ketika seseorang sudah berumur tetapi juga boleh bermula pada bila-bila masa selepas akil baligh. Banyak wanita yang mengalami androgenetic alopecia setelah melalui menopaus. Ini bermaksud hormon mungkin ada kaitan dengannya.

Ianya mungkin boleh dirawat dengan minoxidil, iaitu ubat untuk membantu pertumbuhan rambut.

Ubat-Ubatan

Sesetengah ubat mempunyai kesan sampingan yang boleh menyebabkan rambut gugur. Contoh ubat-ubatan tersebut adalah seperti:
 • Pencair darah, seperti warfarin
 • Accutane, untuk merawat jerawat
 • Antidepresan, termasuk Prozac dan Zoloft
 • Ubat penurun kolesterol, seperti Lopid
Sekiranya seseorang itu berpendapat yang keguguran rambut mungkin disebabkan oleh ubat yang mereka ambil, mereka harus pertimbangkan untuk berjumpa doktor untuk penilaian. Doktor mungkin dapat mengurangkan dos atau menukar yang ubat lain.

Kurang Makan

Kekurangan nutrien boleh menyebabkan rambut gugur. Diet ekstrim yang terlalu rendah protein dan vitamin tertentu, seperti zat besi, kadang-kadang boleh menyebabkan keguguran rambut berlebihan.

Seseorang harus berjumpa doktor untuk menjalani ujian darah untuk memeriksa sama ada mereka mengalami kekurangan nutrien yang boleh menyebabkan keguguran rambut.

Kurap pada Kulit Kepala

Kurap adalah jangkitan kulat yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Kurap pada kulit kepala, atau tinea capitis, boleh menyebabkan tompok botak sementara di kepala. Tanda-tanda yang boleh dinampak adalah seperti:
 • Tompok kecil yang semakin besar, menyebabkan kulit bersisik dan botak
 • Rambut rapuh yang mudah putus
 • Gatal, tompok-tompok kulit merah di kawasan yang terjejas
 • Tompok seperti cincin, dengan warna merah di luar lingkaran dan bahagian dalam bulatan sama seperti warna kulit
Jika kurap tidak sembuh dengan sendirinya, maka doktor boleh memberikan pesakit ubat antifungal(antikulat). Sebagai alternatif, doktor juga mungkin memberi ubat antibiotik, seperti Griseofulvin.

Hamil

Sesetengah wanita mungkin mengalami keguguran rambut yang berlebihan sejurus selepas melahirkan. Ini disebabkan oleh penurunan kadar estrogen. Rambut gugur jenis ini adalah keadaan sementara dan biasanya akan hilang dalam masa satu tahun atau lebih awal.

Untuk membantu rambut kembali ke keadaan normal, anda boleh mencuba menggunakan syampu dan perapi yang menguatkan rambut, menggunakan produk yang direka untuk rambut halus, dan menggunakan perapi pada hujung rambut, bukan pada kulit kepala.

Telogen Effluvium

Effluvium telogen adalah keadaan di mana rambut kekal dalam fasa telogen (keguguran semula jadi) kitaran pertumbuhan. Ini menyebabkan lebih banyak rambut gugur.

Effluvium telogen biasanya merupakan keadaan sementara yang hilang dari masa ke masa. Sebaiknya berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Doktor perlu merawat sebarang penyebab effluvium telogen. Sekiranya doktor mengesyaki bahawa ubat-ubatan tertentu menyebabkan keguguran rambut, mereka boleh mengubahnya dengan ubatan yang lain.

Anagen Effluvium

Anagen Effluvium menyebabkan sejumlah besar rambut gugur dengan cepat semasa fasa anagen (pertumbuhan) kitaran rambut. Keadaan ini boleh menyebabkan rambut gugur pada kepala, dan juga pada bahagian badan yang lain, termasuk kening dan bulu mata.

Penyebab effluvium anagen adalah seperti:
 • Chemotherapy
 • Radiasi
 • Jangkitan kulat
 • Penyakit autoimun
Sekiranya seseorang mempunyai anagen effluvium akibat menjalani kemoterapi, menyejukkan kulit kepala semasa prosedur dapat membantu rambut anda. Rambut akan kerap tumbuh semula dalam 3 ke 6 bulan setelah habis rawatan kemoterapi.

Alopecia Areata

Alopecia areata adalah keadaan dimana autoimun menjadi penyebab rambut gugur secara tiba-tiba. Sistem imun menyerang folikel rambut, bersama dengan bahagian badan lain yang sihat. Rambut dari kulit kepala, serta kening dan bulu mata, mungkin gugur dalam jumlah yang banyak.

Sekiranya seseorang menghadapi keadaan ini, mereka harus berjumpa dengan doktor secepat mungkin. Doktor mungkin akan memberi ubat yang bersesuaian dengan keadaan untuk membantu rambut tumbuh semula.

Kesan Daripada Daya Tarikan (Traction Alopecia)

Traction Alopecia adalah keguguran rambut kesan daripada tarikan rambut atau gayaan rambut yang ditarik dengan kuat kemudian diikat dengan getah, yang menyebab rambut rosak dan senang tercabut. Gayaan rambut yang berkaitan dengan keadaan ini adalah seperti:
 • Gayaan buns atau ponytails
 • Tocang
 • Penambahan rambut (Hair extensions)
Sekiranya daya tarikan alopecia berterusan, anda mungkin akan mengalami tompok-tompok botak dan penipisan rambut.