Zaman Dulu Dan Zaman Sekarang, Ini 7 Perkara Yang Dialami Gamers Zaman Dulu.


Setiap zaman mempunyai cabarannya, termasuk dalam permainan video. Zaman dulu dan zaman sekarang sangat berbeza.

Ini juga merupakan kesan perkembangan teknologi yang pesat. Lebih-lebih lagi, permainan video sangat hampir dengan teknologi terkini.

Ini memberi implikasi kepada banyak perkara yang dialami pemain pada masa lalu yang tidak lagi dirasakan oleh pemain zaman sekarang.

Tidak syak lagi kecanggihan teknologi masa kini semakin meningkat. Pemain permainan video lebih mudah dilakukan di mana sahaja, dengan sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa.

Industri permainan video telah mengalami banyak perkembangan seperti yang dirasakan oleh para pemain sekarang. Dan permainan bukan hanya untuk kanak-kanak.

Tetapi ia sangat berbeza dengan apa yang dialami oleh pemain masa dahulu. Pengalaman yang tidak akan dialami oleh pemain zaman sekarang.

Berikut adalah 7 perkara yang hanya dialami oleh pemain masa lalu.


1. Bermain Permainan Hanya Hari Sabtu Dan Ahad

Peraturan ini dikuatkuasakan oleh banyak ibu bapa pada zaman dahulu. Walaupun mereka mempunyai konsol permainan di rumah, anak-anak hanya dapat bermain permainan pada hari Sabtu atau Ahad atau semasa cuti.

Tidak ada cerita tentang dapat bermain permainan pada waktu sekolah. Semua mesti menunggu pada hari Sabtu-Ahad untuk dapat bermain permainan video.

2. Tiup-tiup Game tape

Zaman dulu kena tiup dulu game tape yang kita nak main sebab ingatkan game tape tu ada habuk ke apa ke.

Padahal sebenarnya bukan kerana habuk. Kedudukan game tape tidak dipasang dengan betul. Hanya perlu memasangnya dengan betul.

3. Memori Kad

Selepas era game tape, datanglah era CD seperti PlayStation yang menawarkan kad memori sebagai simpanan untuk kemajuan permainan yang dimainkan.

Pada masa ini, kad memori telah digantikan oleh har disk atau memori internal dalam peranti permainan. Bahkan tidak lama lagi akan digantikan dengan Cloud.

4. Berebut Guna TV

Pemain permainan sekarang tidak lagi merasa tergesa-gesa TV dengan ahli keluarga yang lain. Kerana pada masa lalu, kebanyakanya ada 1 TV di setiap rumah.

Ayah ingin menonton berita, Ibu mahu menonton sinetron, walaupun korang nak main permainan video. Kena berebut dulu baru boleh guna.

5. Kena kongsi screen

Zaman sekarang dah canggih boleh main dengan kawan, walaupun jarak jauh. Tak perlu nak kongsi screen.

Duduk bersebelahan di depan TV yang sama untuk bermain permainan video. Baru suasana menjadi meriah dan seronok.

6. Wire joystick kusut.

Sekarang ini dah ada kemudahan wireless, tak perlu lagi ada masalah wire kusut atau memerlukan wire yang panjang lagi.

Dulu tak perlu nak risau masaalah kehabisan bateri.

7. Cheat code dulu
Atas - Atas - Bawah - Bawah - Kiri - Kanan - Kiri - Kanan - B - A - Start. Untuk mendapatkan nyawa di Contra.. Atau gunakan GameShark, Action Reply, atau Game Ginie.

Kini, banyak penipu menggunakan hack untuk menipu. Bukan lagi bersenang-senang dalam permainan single player, tetapi merosakkan permainan yang adil dalam permainan multiplayer.

Ya, seronok melihat ke belakang seperti yang biasa digunakan oleh gamer untuk menikmati permainan. Tetapi hidup sentiasa berubah dan berkembang.

Begitu juga dengan cara pemain sekarang mempunyai cara yang berbeza untuk menikmati permainan. Adakah anda salah seorang pemain masa lalu yang menikmati 7 perkara di atas?