Mana Yang lebih Bijak Antara Anjing Dan Kucing?. Kajian Dari Kyoto University.


Banyak orang yang menganggap anjing lebih bijak dari kucing. Namun, hasil penelitian dari Jepun menemukan bahawa kucing dan anjing memiliki tahap IQ yang sama.

Melansir Time, dalam penelitian yang melibatkan 49 ekor kucing lokal di Jepun, mendapati bahawa kucing mempunyai daya ingatan yang kuat dan mampu mengingati pengalaman yang bertahun, antaranya adalah makanan kegemaran mereka atau tempat kebiasaan mereka berehat dan tidur.

Anjing juga mampu menunjukkan kekuatan ingatan terhadap sesuatu perkara yang mereka anggap unik, seperti mengingati moment tertentu yang pernah dilakukan. Kemampuan ini dinamakan memori episodik.

Psikolog dari Kyoto University, Saho Takagi, mengatakan bahwa kucing dan anjing sama-sama menggunakan memori mereka di masa lalu atau memori episodik untuk mengingati sesuatu.

Memori episodik dipandang sebagai sesuatu yang berkaitan dengan fungsi introspektif dalam fikiran, dan hasil kajian menunjukkan tahap kesadaran tersebut terdapat juga pada kucing," ujar Takagi.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Behavioural Processes itu juga menunjukkan bahawa kucing juga mampu mengingati mangkuk makanan mana yang telah digunakan dan yang masih belum disentuh dalam tempoh waktu 15 menit.

Selain itu, penelitian tersebut juga menunjukkan kucing mampu memberi respon pada gerakan manusia, menunjukkan ekspresi wajah, dan memiliki emosi dalam kadar tertentu.

Hasil penelitian itu juga menunjukkan bahawa kucing memiliki ingatan yang lebih panjang berbanding anjing.

Memahami kucing dapat membantu menguatkan hubungan antara manusia dan kucing jadi lebih baik," kata Takagi. "Kucing boleh jadi bijak seperti anjing, terbalik dengan pemahaman umum yang mengatakan anjing lebih bijak."

Laurie Santos dari Yale University mengatakan percubaan tersebut menunjukkan kemampuan kucing yang perlu dikaji lebih dalam oleh sains.

"Ini membuka ruang untuk penelitian baru tentang bagaimana memori jangka panjang kucing dapat dirakam atau direkod dan adakah mereka dapat mengingati moment indah dalam kehidupan mereka seperti yang dilalui oleh manusia," kata Santos.